Mai mulți studenți ai Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași sunt nemulțumiți de varianta ca susținerea examenelor să fie condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare sau a unui test PCR negativ, considerând că este o decizie discriminatorie. Studenții au adresat o scrisoare deschisă membrilor Consiliului de Administrație din UMF Iași, fiind inițiată și o petiție online în acest sens, scrie News.ro.

Autorii scrisorii își arată dezacordul față de posibilitatea ca susținerea examenelor din sesiunea de vară să fie condiționată de prezentarea unui certificat de vaccinare, a unui test RT-PCR negativ sau a unei adeverințe care să ateste antecedente de infecție COVID-19. „Discuția lansată nu este pro sau contra vaccinării, ci vizează modul abuziv, neconstituțional și injust prin care se încearcă constrângerea studenților Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași de a se vaccina în vederea susținerii examenelor din sesiunea de vară. Conform surselor oficiale, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară / neobligatorie și, ca orice act medical, este asumată de către cel în cauză. Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voința studenților de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere și transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi și libertăți”, arată studenții care au inițiat documentul. Ei afirmă că nici alternativa prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă, întrucât supune studenții la un stres financiar, psihic și emoțional.

„Orice student care refuză actul medical din diverse motive, având în vedere că acesta (vaccinarea anti-COVID-19) nu este obligatoriu, și nu-și permite din punct de vedere financiar plătirea testelor RT-PCR nu poate fi discriminat prin înlăturarea sa de la activitățile la care au dreptul și colegii lui care s-au vaccinat împotriva COVID-19 și nici nu poate fi ostracizat de către societate și instituția din care face parte. Totodată, studenții nu pot fi opriți din a-și desfășura activitățile necesare evoluției lor academice, precum participarea la stagii, cursuri și examene, deoarece acest lucru ar depăși cadrul legal existent în România. Punerea în aplicare a unei astfel de decizii constituie o acțiune discriminatorie față de un număr considerabil de studenți”, se mai arată în document. Studenții susțin că adoptarea deciziei prin care s-ar condiționa prezentarea certificatului de vacinare la examene sau a unui test PCR negativ încalcă propriul regulament de funcționare al UMF Iași, dar în același timp i-ar afecta pe studenții care au o situație financiară precară și nu își permit efectuarea unui test, dar și pe cei care au diverse afecțiuni și nu li se recomandă vaccinul. Studenții de la UMF Iași solicită ca sesiunea de vară să aibă loc cu respectarea măsurilor de protecție, respectiv purtarea corectă a măștii, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței minime de 1,5 m între persoane. Conducerea UMF Iași nu a luat încă o decizie privind modalitatea în care se va face accesul studenților la examenele din sesiunea de vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.