Râuri din bazinul hidrografic Jijia vor intra, pentru următoarele 48 de ore, sub Cod Galben de inundaţii, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), citat de Agerpres.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, specialiştii INHGA au instituit Codul Galben pe râurile din bazinul hidrografic Jijia – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Todireni şi afluenţii aferenţi sectorului situat în aval de staţia hidrometrică Todireni (judeţele: Botoşani şi Iaşi)”, potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional de Prognoze Hidrologice.

Conform sursei citate, acesta este valabil începând de luni, la ora 18:00, până miercuri, 12 aprilie, la miezul nopţii.

De asemenea, acelaşi cod va intra în vigoare în intervalul 11 aprilie, ora 9:00 – 12 aprilie, ora 24:00, pe râurile din Dobrogea, (judeţele: Tulcea şi Constanţa), unde fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele menţionate.

Specialiştii INHGA precizează că, în urma precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

„Deoarece există riscul creşterii rapide a nivelului apei, recomandăm vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informaţii”, se menţionează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.