Primăria Iaşi va utiliza o dronă de ultimă generaţie pentru a cartografia oraşul. Achiziţia ar urma să fie făcută în acest an: în bugetul local a fost inclusă o sumă de peste 320.000 lei în acest sens, anunță Ziarul de Iași.

Având în vedere suma, echivalentul a circa 64.000 de euro, şi tipul aeronavei fără pilot pe care Primăria vrea să o cumpere (VTOL), drona poate cântâri între 10 şi 20 kg, să aibă o autonomie de zbor de câteva ore şi să poată urca până la o altitudine de până la 5.000 m.

„Drona este necesară pentru Serviciul GIS-Cadastru şi pentru Direcţia de Urbanism. Va fi folosită pentru zbor aerofotogrammetric în vederea planurilor cadastrale, cărţi funciare şi alte proiecte în acest sens. Prin achiziţia ei, evităm închirierea de la terţi. În sumă intră achiziţia, mentenanţa, service-ul, consumabile etc.”, a explicat purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga.

Oficialul Primăriei nu a mai precizat dacă în suma alocată sunt incluse licenţele şi partea de software, două componente care necesită costuri destul de ridicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.