Având în vedere ca în perioada următoare va fi minivacanța de 1 Mai și Paștele Ortodox, perioadă ce reprezintă un prilej pentru mulți cetățeni români de a petrece vacanța în afara granițelor, din experiența anilor anteriori, în punctele de trecere a frontierei se estimează creșteri ale traficului de persoane și mijloace de transport, în special la frontiera cu Bulgaria și Ungaria.

În acest sens, Poliția de Frontieră Română va menține toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ care au fost asigurate și cu ocazia Sărbătorii de Florii, perioadă în care nu au fost înregistrați timpi foarte mari de așteptare la frontieră, deși traficul prin punctele de frontieră a fost intens.

Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. În punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Astfel, în această perioadă, aproximativ 3.900 polițiști de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere și control a frontierei de stat.

Subliniem faptul că este folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configurației acestora. În funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Poliţia de Frontieră Română va depune toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Restricții de circulație pe teritoriul Ungariei

Informăm conducătorii de automarfare că autoritățile ungare ne-au adus la cunoștință faptul că în data de 01.05.2024, în intervalul orar 07:00 – 23.00 (ora României), și în perioada 04.05.2023, ora 23.00 – 05.05.2024, ora 23.00 (ora României), pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Măsura este luată de către autoritățile din țara vecină ca urmare a faptului că în această perioadă se celebrează Ziua Internațională a Muncii, iar apoi începe sfârșitul de săptămână.

Menționăm faptul că transporturile umanitare sau de animale vii, bunuri perisabile, combustibil și alte bunuri de primă necesitate nu se supun acestor restricții.

În această perioadă, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice de pe teritoriul Ungariei.

Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.

Recomandări pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului :

 • În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria și Bulgaria, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

La frontiera româno-ungară:

 • pe raza județului Arad: PTF Nădlac, PTF Nădlac II, PTF Turnu și PTF Vărşand,
 • pe raza județului Bihor: PTF Salonta, PTF Borș, PTF Borș II, PTF Valea lui Mihai și PTF Săcuieni,
 • pe raza județului Satu Mare: PTF Petea și PTF Urziceni,
 • pe raza județului Timiș: PTF Cenad.

La frontiera româno-bulgară:

 • pe raza județului Giurgiu: PTF Giurgiu
 • pe raza judeţului Călăraşi: PTF Călăraşi
 • pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (Bac), PTF Turnu Măgurele (Bac)
 • pe raza județului Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița şi PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.
 • pe raza județului Dolj: PTF Bechet (Bac)și PTF Calafat.
 • verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei; deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, cu mențiunea că acestea sunt necesare inclusiv pentru plecările de pe aeroporturi chiar și după integrarea în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime;
 • conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;
 • pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), să se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România;
 • documentarea, în prealabil, la reprezentanțele diplomatice din România ale statelor în care se călătoreşte, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere;
 • chiar dacă integrarea în spațiul Schengen cu cele două frontiere a condus la reducerea timpului de așteptare, recomandăm pasagerilor să se prezinte la aeroport în intervalul de timp indicat de companiile de zbor şi de administraţia aeroporturilor;

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.