În prima lună de toamnă, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,6% față de luna anterioară.

Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.705 euro pe metru pătrat util, față de 1.733 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui august. Prețurile rămân mai ridicate cu 13.9% față de septembrie 2021. „Este o perioadă în care piața rezidențială caută un punct de echilibru și inevitabil vom continua să avem oscilații de preț specifice de la o lună la alta. Chiar dacă în septembrie am înregistrat scăderi de preț în jurul a 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, diferențele de preț sunt în continuare peste rata inflației. Ne așteptăm ca pe segmentele mass-market și rezidențialul vechi acest reglaj inerent să fie mai vizibil, în vreme ce prețurile pentru locuințele premium, cu localizare privilegiată, proiectele calitative, în general, cel mai probabil vor continua să se consolideze, reprezentând o bună alternativă investițională în perioada cu inflație mare. De altfel, în anumite orașe – precum Timișoara – observăm evoluții diametral opuse, scăderi pe segmentul vechi și creșteri pe cel nou”, spune Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

Indicele Imobiliare.ro relevă o evoluție negativă pentru luna septembrie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au depreciat, per ansamblu, cu -1,1%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.325 de euro pe metru pătrat util, față de 1.340 de euro pe metru pătrat la finele lui august. Locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat un recul de -1,4% în perioada analizată, de la 1.319 la 1.301 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite au păstrat același trend de scădere, cu -1,1%, de la 1.356 la 1.341 de euro pe metru pătrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.